פעם שמעתי מישהו אומר: "הדברים הכי מעניינים בחיים קורים כשאתה טועה לחשוב שאתה שולט." תחשבו על זה רגע.
האם כשאתם נוהגים בעיר שאתם מכירים, אתם באמת שמים לב לכל פנייה? או שאולי הכל נעשה אוטומטי, בלי מחשבה? ואז פתאום, מגיע רגע של בלבול – אתם לוקחים פנייה לא נכונה, או שפספסתם רמזור, ולרגע אחד הכל נראה זר. מוזר, נכון?
אבל אולי דווקא אז – כשאנחנו מאבדים שליטה – מתגלות ההזדמנויות הכי מעניינות. החיים, כמו המסחר, הם לא ליניאריים. הם מלאים בלולאות, טעויות והזדמנויות.
קרקס ה CPI – ברוכים הבאים לעונת הזיקוקים
יום המסחר האחרון היה חגיגה סוחפת של צבעים, נתונים וכמובן, סוחרים שמביטים בגרפים כאילו צופים בפרק חדש של סדרת מתח. אז מה קרה שם, ואיך זה קשור לתופעה שוק ההון הוא בית החרושת הכי גדול לאשליות?
השווקים חגגו, המניות טיפסו, והמספרים נראו מרשימים כמו גרף שהונדס לאינסטגרם של סוחר מתחיל. מדד דאו ג'ונס עלה ב-1.65%, ה-Nasdaq זינק ב-2.45%, וה-S&P 500 קפץ ב-1.83%. במקביל, תשואות האג"ח ל-10 שנים ירדו ב-14 נקודות בסיס ל-4.65%.
הכול בזכות הדו"ח של מדד המחירים לצרכן (CPI), שהראה ירידה קלה, מ-3.3% ל-3.2%. נכון, זה עדיין רחוק מיעד ה-2% של הפד, אבל מי אנחנו שנתלונן? הרי בשוק הזה, קצת חדשות טובות מספיקות כדי להדליק מדורה שלמה.
למה זה קרה באמת?
כי השוק הזה הוא כמו מסיבה של ילדים – מספיק מישהו אחד שיצעק "עוגה!" וכל השאר רצים לקפוץ על הסוכר. התשואות ירדו, הכסף חיפש מניות, והסוחרים?
הם חגגו כאילו גילו את אמריקה מחדש. לא באמת משנה אם המספרים מאחורי הקלעים קצת פחות מלהיבים – כי הפסיכולוגיה של השוק תמיד מנצחת.
רוצים דוגמאות? בכיף.
הבנקים הגדולים: בגזרת הפיננסים, JPMorgan (+2.0%) ו-Citigroup (+6.5%) הובילו את המגזר הפיננסי לזינוק של 2.6%. כן, אותם בנקים שכולם אוהבים לשנוא, שוב עושים כותרות בזכות דיווחים פיננסיים שהכו את התחזיות. זה קרה בזכות תוצאות מרשימות משוקי ההשקעות שלהם, יחד עם קפיצה מרשימה בהכנסות מהלוואות.
Goldman Sachs (GS) עלה גם ב-1.8%, בזכות דוחות שמעידים על התאוששות בפעילות המסחר שלהם, במיוחד באג"ח. BlackRock (BLK), השם החם בניהול נכסים, הציגה עלייה של 3.5%, עם תזרים כספים חדש מאזורי צמיחה כמו קרנות ESG והשקעות טכנולוגיה.
סקטורים מנצחים ומפסידים: הטכנולוגיה והתקשורת עלו ב-2.7% ו-2.2% בהתאמה. מניות כמו Alphabet (GOOGL, +3.1%) ו-Meta (META, +4.5%) המשיכו לדהור קדימה, בזמן שמניית Nvidia (NVDA) הוסיפה 5.2% לערכה בזכות אופטימיות בלתי פוסקת לגבי הבינה המלאכותית. ומה עם מוצרי הצריכה הבסיסיים? ובכן, הם ירדו ב-0.1%. למה? כי כשכולם רוצים חדשנות ומכוניות חשמליות, אף אחד לא מתעניין במברשות שיניים.
שיעור בפסיכולוגיה
המספרים האלה מגלים תופעה מעניינת: הסוחרים נוטים להיגרר אחרי מגמות קצרות טווח בלי לשים לב אם הבסיס של המהלך יציב או לא. הדו"ח של CPI היה "טוב יותר מהפחדים" – זו לא אומר שהוא טוב, אלא שהוא פשוט פחות גרוע.
זה כמו לגלות שחשבון החשמל שלך ירד, אבל רק כי שכחת להדליק את המזגן.
תשואות האג"ח, שהן המדד הכי רגיש לשינויים באינפלציה, ירדו בחדות. גם התשואות לשנתיים ירדו ב-10 נקודות בסיס ל-4.26%, והאג"ח ל-30 שנה נרשמו בירידה ל-4.88%. מי שמחזיק אצבע על הדופק של השוק יודע שהמספרים האלה הם הבסיס לשינויים במניות.
אז מה השיעור כאן?
שיעור 1: הטכני קודם לכל. ה-S&P 500 סגר מתחת לממוצע נע של 50 יום, ברמה של 5,957 נקודות. למי שחדש בתחום, זה כמו סימן לכך שטרנד מסוים מתחיל לקרטע. הסוחרים, מצד שני, עדיין בשלהם: "בוא נקנה – אולי נצליח לברוח לפני שהספינה תטבע."
שיעור 2: מסחר הוא תחרות בין אשליות. שוק ההון הוא כמו משחק פוקר ענק שבו כולם משקרים, אבל מי שמשקר טוב יותר – מנצח. גם כאן, מי שמבין שהשווקים מגיבים יותר לרגשות ופחות לעובדות, מקבל יתרון. זה מזכיר לי את המשפט של ג’סי ליברמור: "השוק אף פעם לא טועה – הדעה שלך היא זו שתטעה."
שיעור 3: לא כל חדשות טובות הן באמת טובות. ה-CPI משקף עדיין אינפלציה גבוהה, והפד רחוק מלהוריד את הרגל מהגז. המשמעות? השוק הזה עדיין מתוח כמו קפיץ, ומה שנראה כמו ראלי, יכול להפוך בקלות לנפילה.
ומה הלאה?
היום, נתונים חדשים על מכירות קמעונאיות ונתוני יבוא יגיעו למרכז הבמה. האם השוק ימשיך לחגוג? או שאולי התמונה תהיה ברורה יותר והחגיגה תתחלף בהנגאובר? בינתיים, הסוחרים מנסים להרוויח כמה שאפשר מהגל הזה, תוך שהם מבינים שכל רגע עלול להיות הסוף של החגיגה.
סיכום ציני במיוחד
אז מבחינת ניתוח שיפוטי, יש מצב שקיבלת את שלושת פעימות הזהב הבולמות תהליך קודם קיים, במקרה שלנו ירידות, מאפייני הניעור והעוצמה קיימים, המשך הדברים יהיה חותם לכך.
אז כן, המספרים והגרפים יפים, והשווקים חוגגים, אבל תזכרו – מאחורי כל ראלי מסתתרת ירידה אפשרית. אם למדנו משהו בשנים האחרונות, זה ששום דבר לא באמת יציב כמו שהוא נראה ותמיד תמיד נכון לנהל סיכונים.
מצפה לך, יום מבורך 😘
זהר ליבוביץ - 🐘-או-סוף המסחר שלך אבי שיטת וויקוף בישראל ותוכנית הליווי סוחרים ׳מרגל המסחר׳
בוקר מצויין סוחרות וסוחרים - קהילה יקרה! תמונת מצב יומית אתמול, השוק לא היה בדיוק בטלטלה – אבל גם לא בשלווה. ה"דאו" טיפס קלות, ה"נסדאק" ניסה למצוא את עצמו אבל סיים בירידה, ואילו ה-S&P 500 כמעט שלא זז. היינו בסוג של ריקוד עדין, שבו אין באמת מי שמוביל את הקצב. מדד ה-S&P 500 מתייצב קרוב […]
להתעשר לטווח ארוך - 2 דרכים עיקריות בשנת 2014 הוצא ספר הדרכה מאת רוברט בראון, להתעשר לטווח ארוך, ביקשו ממני תקציר המבוסס על דבריו, אז הכנתי לכם אותו בשתי אמירות שלו "הוצא כסף בסכום נמוך יותר מאשר אתה מרוויח." ו – "הכוח העצים של ריבית מצטברת." תמונת מצב לא תמיד פשוט להבין את השוק, לפעמים […]
הזכרנו מגמה עולה, תנועה עולה בכל ממדי הזמן, ובכל זאת לשאלה האם קונים ענינו בתשובה שלילית.זאת מפני שאיננו מצואיים בתחנה ואנו מוצאים על קו התנגדות וקו קניות יתר שלרוב קרוב יותר לתחילתה של תנועה הפוכה ואכן היום השישי לתנועה העולה הסתיים בכניסה של מוכרים KR. מפתח נוסף שהזכרתי הוא הפער הפתוח Break a way gap […]
לא קרה כלום בשוק אתמול ממשי, אבל בהקשר של התמונה הכוללת בה מחיר השוק הגיע ליעד, רצף התנועות העולה והקרבה לאזור התנגדות אולי מהווה את סימן החולשה של הראלי הנוכחי, דבר שגרם לי לטעות ולהיות מושפע במסחר היומי.
רב תודות לך ולהצעותיך המאלפות.
מה יאמר כבודו על כניסת טראמפ לבית הלבן תהיה קפיצה למעלה?
יום נעים ופורה