מבחינה טכנית אין שינוי ממה שרשמתי אתמול, מגמה עולה התנועה עולה, אך מכיוון שאנחנו בקניות יתר רק נמקסם את התנועה ולא נצטרף לתנועה.
כולם מרוויחים, חוץ מאלה שלא 🙂
למה עכשיו דווקא רגע הניצחון?
נתחיל מהעובדות: הדאו עלה ב-0.7%, ה-S&P 500 סגר לראשונה מעל ל-6,000, והנאסד”ק רשם עלייה מתונה של 0.1%.
אבל בואו נצלול פנימה – מה שמניע את כל העסק זה משהו שאנחנו מכירים טוב מאוד, הפחד מפספוס (FOMO) בשילוב עם גלים של אופטימיות אחרי הבחירות. זה הרגע שבו המשקיעים לא רוצים לפספס את הרכבת, וכשמדברים על השוק, מדובר באחד מאותם “רכבות” שבאמת לא כדאי לפספס – רק לא זו שקשורה לתעשיית השבבים, שמסתבר תקועה היום קצת בתחנה.
בחירות זה אחד מאותם רגעים בשוק שגורמים לכולם לקום לשים עין על הנכסים. התחושה היא שעם קונגרס חדש והנהגה שונה, דברים ישתנו, והמשקיעים לא מתכוונים להישאר מאחור. זה זמן של רה-אוריינטציה, שינוי, וציפייה לעתיד עם כלכלה מתייצבת.
מי בולט ומה מיוחד הפעם?
בימים כאלה יש ניחוח של “הצבעה” על המגזרים והחברות שהשוק מאמין בהן. אז איפה הפוקוס?
מגזרי הצרכנות והפיננסים הם הסטארים של היום, ואפשר להבין למה – אלו שני מגזרים שמייצגים יציבות וצמיחה גם יחד. תראו את הצריכה, שהובילה את העלייה בזכות טסלה עם 9% טיפוס על השוק.
זה כאילו אילון מאסק עצמו בא ומשך את המדדים כלפי מעלה – טסלה היא כבר לא רק מכונית, אלא סמל לדחף של הצרכן לחדשנות.
ואם חשבתם שטסלה זה הכל, תחשבו שוב – הפיננסים באים עם עלייה של 1.4%, קצב מרשים למגזר שהיו מי שאמרו עליו שהוא קצת שמרני. בחירות עושות טוב לבנקים ולחברות הפיננסים – כי עם ממשלה חדשה, הם נדרשים לתת תשובות כלכליות גדולות ומורכבות יותר, ומי שיודע לשחק נכון במגרש הזה, מנצח.
צד הפוך: כשגדולים מדשדשים
אבל לצד העליות, יש גם נקודות תורפה. לא הכל ורוד בשוק. תראו את מגזר הטכנולוגיה, אחד הכוכבים הכי גדולים של השוק בשנים האחרונות, סופג ירידה של 0.9%. למה? בגלל ה”מגה קאפ” והצ’יפים, שבדרך כלל מובילים את השוק, ועכשיו נתקעים. כלומר, דווקא החברות שהורגלנו להסתכל עליהן ככוכבות של השוק – נניח אפל או אמזון – מאבדות קצת את הברק שלהן.
פה נכנסת התובנה החשובה, אפילו צינית: לא כל ענק יכול להמשיך לטפס. לפעמים העצים הגבוהים באמת לא מגיעים לשמיים, ותורם של השחקנים הקטנים והנחושים לבלוט. אלו שמצטרפים בשקט, משתלטים על השוק בזריזות מפתיעה – וככה בעצם השוק מתקדם.
מה זה אומר עליכם ועל המסחר שלכם?
הדינמיקה הזו היא לא רק שיעור לחברות הגדולות, אלא גם מסר לכל אחד מאיתנו כסוחרים. הרבה פעמים אנחנו נצמדים למה שאנחנו מכירים, אולי כי זה מרגיש בטוח, אולי כי זה “כבר עבד בעבר.” אבל האמת היא שבשוק כמו בשוק, צריך לפעמים לזוז קדימה ולהשאיר את ההרגלים הישנים מאחור.
כמו שנאמר על ידי ג’סי ליוורמור: “השוק תמיד צודק“. המשפט הזה בעצם מסביר למה כישורי הסתגלות והיכולת לחשוב מחדש על כל עסקה היא הכרחית.
מבט קדימה – מה מצפה לנו השבוע?
אחרי יום עמוס בעסקאות ופחדים, אנחנו עומדים לקראת שבוע משמעותי עם מספר נתונים שיגרמו לשוק לתפוס כיוון ברור יותר. היום בפתיחה נפתח עם סקר האופטימיות של העסקים הקטנים, ומי שלא מבין כמה זה קריטי לכלכלה לא מבין עד כמה העסקים הקטנים הם הלב הפועם שלה. גם בימים של מגמות ענק, עדיין הקטנים הם אלו שקובעים את ההצלחה.
בהמשך השבוע מחכים לנו מדדי המחירים – קודם כל מדד המחירים לצרכן (CPI), שיעדכן אותנו על מצב האינפלציה, ומדד מחירי היצרן (PPI), שייתן לנו הצצה לאיך העסקים מרגישים באמת.
לסיום: מה למדנו?
אתמול למדנו שיעור חשוב: הגודל לא קובע, אלא האסטרטגיה והזריזות. בסופו של דבר, השוק מתגמל את מי שנמצא במקום הנכון בזמן הנכון ולא את מי שסתם “גדול”. אם אתם מרגישים שאתם קטנים מדי לשוק הזה, תחשבו שוב.
השוק פותח דלתות לכולם – לגדולים ולקטנים – ומה שמשנה באמת זה איך אתם מנצלים את ההזדמנויות.
יום מבורך
זוהר ליבוביץ – 🐘-או-סוף המסחר שלך אבי שיטת וויקוף בישראל ותוכנית הליווי סוחרים ׳מרגל המסחר׳
חולשה המגיעה אל אזור התנגדות היא ודאי הזדמנות לרבים הסוחרים תנועה למכור את האזור, אני עדין לא החלטתי כיצד לנהוג כאן, הקושי או התלבטות נובעים מכך שהמפה הראשית עדין שורית, הפתרון הוא תמיד פוזיציה מדורגת ככל שתהליך מתפתח או המתנה לעוד סימן נוסף שוודאי יצור עוד הזדמנות כניסה.
רבים עולים לשוק עם תודעה, התודעה לגבי השוק היא סימן, סימן שהרבה פעמים מביא גם תמורה ובכך הוא יוצר הרגל חדש. כך שלעלות למסחר עם תודעה, הוא יצירת הרגל מסוכן ביותר, (הוא מתקבע מפני שיש בו סימן יש בו רוטינה ויש בו תמורה), ההרגל היחידי שישרת אתכם הרבה יותר הוא לעלות ללא דעה מוקדמת לעמדת המסחר וללמוד לקרוא אותה, שינוי הרגל מתחיל ממודעות,
תמונת מצב יומית מי שקרוב אלי יודע שהמושג הכי חשוב בעולם המסחר הוא אסטרטגיה, אחד מכלי האסטרטגיה החשובים הוא הלך רוח של השוק – Market SOM. ההלך אינו חיובי, אני לומד זאת מהתגובה לפרוטוקול ועדת השוק הפתוח, הפדרל רמזה בנושא הריבית נתון שהוא חיובי למשקיעים והסוחרים וזאת ללא השפעה שניכרה בסוף היום (מלבד השפעה רגעית […]
מצב השוק סוחרים רבים קיים בראשם שני מצבים בעיקר, עלייה או ירידה, אך החיים מורכבים יותר מאשר עליה או ירידה. העולם שלנו מיכל בתוכו גם מרכיב זמן. מרכיב הזמן במסחר יוצר מצבים נוספים כמו מצב של שיהוי. שיהוי הוא מצב בו השוק בסה״כ הולך הצידה, נכון ההליכה הצידה היא אינה לעולמים, אך יכולה להשפיע על […]